Receptek
Mimi and Gina 2007.02.28. 14:32
katt...
Prbltunk feltenni pr finom receptet.De ha mst szeretnl ajnlhatjuk:
http://www.receptbazar.hu/?content=slavecat&slavecat=H%FAsv%E9ti%20receptek
Hsvti reggeli
Kenyrszeletek 5 tojs 1 3 decis konzerv sritett tej (nem az des kondenzlt!) 1 pohr vz 2 cssze (sszesen fl liternyi) reszelt kiss csps sajt 40 deka sonka vagy kolbsz 1 1/2 kvskanl mustr 1 kiskanl s
Vgd le a hjakat a kenyrszeletekrl, blelj ki velk egy tepsit. Szrd erre a vagdalt kolbszt/sonkt/kipirtott szalonnt, arra a reszelt sajtot. Akkor keverd ssze a tojsokat a tejjel, vzzel, mustrral s sval. ntsd az egszet az elbbiekre a tepsiben. Takard be s tedd a htszekrnybe jszakra.
Reggel tedd be a forr stbe s ssd ki szp pirosra.
Varici: Kavarhatsz bele 10 deka prolt gombt s/vagy 2 aprzott zldhagymt is.
Citromos, tojsos csirkeleves
Amikor ksz a finom csirkeleves, sszekavarunk tojssrgt s ftt rizset (egy srgat s hrom evkanl rizset szmitva kt szemlyre), erre rcsavarunk egy kis citromlevet (elszr keveset, aztn, ha tetszik, ki-ki az asztalnl utnnazestheti mg egy kis citromlvel). Tlalskor a keverkbl kt kanlnyit tesznk minden tnyr aljra s felntjk a forr levessel.
Szeder s fehr csokold parf.
Legalbb egy nappal elbb neki kell kezdeni!
Parf: Fl kil szeder (lehet fagyasztott is) 50 gr cukor 1 evkanl crme de cassis, vagy valamilyen gymlcs likr 1/2 kvskanl friss citroml
15 deka cukor Fl deci viz 6 tojs srgja 70 gramm fehr csokold (ha lehet, Lindt) 2 kvskanl vanilia eszencia 4 deci tejszn
Szsz: Fl kil szeder 50 gr cukor 2 evkanl likr
Mixerben darld le a szedret a cukorral, majd szrd t, hogy a magoktl megszabadulj. A ppbl 3 1/2 decit beletesznk egy lbosba (ha marad egy kicsi, az j lesz a szszba) s ezt kzepes lngon addig fzzk, idnknt megkavarva, amig kb a negyede elf (gy 8 perc krl). Hagyd kihlni, keverd bele a likrt s a citromlevet s tartsd a htben, amg szksg lesz r.
A tojssrgkat a cukorral s vzzel verd gz fltt 8 percig, amig kezd besrsdni (ha van elektromos habver, lehet azzal verni elszr 4 percig, aztn csak kavarni). Akkor levesszk a gzrl, belekavarjuk a megolvasztott csokoldt s a vanilit. Mikor kihlt, vigyzva belekeverjk a felvert tejsznhabot. Ebbl most 3 decinyit ttesznk egy kis tlba s belekeverjk a szederprt.
Egy szgletes, keskeny, magas tlat kiblelnk vkony nejlonnal, belentjk a fehr massza felt, arra a szedres masszt, majd a tbbi fehret. Szpen lesmtjuk a tetejt s lefagyasztjuk (lehet akr kt nappal eltte is lefagyasztani).
Tlals eltt ledarljuk a tbbi szedret a cukorral s likrrel, leszrjk (hozztehetjk a maradkot is, ha mg megvan...).
Akkor kibortjuk a parft egy szp tlra s szeletelve tlaljuk, egy kis szsszal lentve. Ha van friss szeder is, azzal lehet dsziteni, st esetleg mg megmosott friss mentalevelekkel is.
Nyuszi fszkek
Pisktatsztt s vajaskrmet kszitnk. Pohrral kerekeket vgunk a stemnybl, ha nem elg vastag, kettt kettt sszeragasztunk a krmmel, majd kivl is bevonjuk. Kkuszdit telfestkkel megfestnk zldre, megszrjuk vele a kis tortcskk tetejt, kistnyrokra helyezzk ket, majd mindegyiknek a kzepre egy kis halom tarka cukortojst rakunk. Ha van elg, lehet egy nhnyat a tnyr szln, krje is rakni.
Fnyezett sonka
Hozzvalk:
Slthz: 1000 g fstlt sonka (vagy tarja),50 g vaj, 4ek. akc mz, 40 ml brandy,250 g vegyes zldsg, 500 ml fehrbor,500 ml hsleves, babrlevl, szegfszeg,egszbors. Mrtshoz: 1 db karikra vgott, tiszttott vrshagyma, 50 g vaj, 2 db narancs, telkemnyt, rlt bors, (estleg s) .
Elkszts:
A bort felforraljuk a levessel. Beletesszk a babrlevelet, a szegfszeget, az egsz borsot s a leveszldsget, majd ismt felforraljuk az egszet. A sonkt a felforrott lbe tesszk, s fed alatt, mrskelt tzn krlbell msfl rn t fzzk. A hst lecsepegtetjk (a fzlt flretesszk) s stednybe tesszk. A mzet elkeverjk a brandyvel s a vajjal, s megkenjk a sonkt, fed nlkl 10 percig "fnyezzk" a 180C fokra elmelegtett stben. A forr vajon megproljuk a hagymt. A fzlbl lemernk fl litert, s a hagymra ntjk. Felforraljuk. A narancsot vastagon meghmozzuk, gerezdekre szedjk, kzben felfogjuk a levt. A narancsot a levvel egytt, a mrtshoz adjuk. Besrtjk az telkemnytvel, s sval, borssal fszerezzk. A slt sonkt bevonjuk a mrtssal. Nagyszem babbal s krokettel tlaljuk.
Tejsznes sonkalevesHozzvalk:
4 szemlyre: 60 g vaj, 40 g liszt, 2 csokor petrezselyem, 1 csokor zslya, 150 g ftt fstlt sonka, 500 ml tej, 400 ml sonka fzl, 200 ml fehrbor, 100 ml tejszn, rlt bors, (s!) 1 szem mokkacukor. Elkszts:
A vajat felolvasztjuk, megpirtjuk rajta a lisztet. Felntjk a tejjel, a sonkalvel s a borral, majd felforraljuk. A tejsznnel, (kostoljuk meg s ha szksges sval), borssal s egy szem (zfokoz) cukorral zestjk.A zldfszereket megmossuk, lerzzuk, aprra vgjuk s a levesbe keverjk, de mr nem forraljuk tovbb. A levest csszkbe szedjk, megszrjuk a ftt sonkakockkkal. Tzforrn tlaljuk s kalcsot knljunk hozz.
|